GbR / Paper

Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR) Polgári Jogi Társaság

Németországban a legkedveltebb vállalkozói cégforma. Ez a cégforma a legegyszerűbb a vállalkozások közül.

Amennyiben Ön GbR-t szeretne alapítani, mert az építőiparban vállalkozna, javasoljuk, hogy előtte tájékozódjon a GbR kötelezettségeiről valamint jogairól. A legtöbb GbR vállalkozás azért hiúsul meg, mert a követelményeket, valamint kötelezettségeket nem teljesítik az alapító tagok.

Egy GbR alapításához minimum kettő magán vagy jogi személy szükséges. A társasági forma GbR attól a pillanattól „él“, amikor kettő alapító tag társasági formába tömörül. Nem kell törzstőke. Miután a GbR megalapításra került, a társtulajdonosok felelnek teljes vagyonukkal és nem csak Önmagukért, hanem a társaság minden egyes tagjáért.

Nézzük lépésekben mik az Önök tennivalója, ha GbR-t szeretnének alapítani:

1. Társasági szerződés (Ha nincs, akkor minden tag egyenlő részben részesül év végén a nyereségből. Fontos, hogy jogász írja meg a szerződést.)

2. GbR székhelye

3. Kézműves kamara (Handwerkskammer) engedély, amennyiben engedélyköteles szakmát szeretnének kivitelezni (Külső festés, szigetelés, ács,- állványozás, víz,-gáz-, fűtésszerelő, kőműves munka)

4. Személy igazolvány vagy útlevél

Ha ezek megvannak, akkor el lehet menni a Gewerbeamt-ba, és meglehet alapítani a GbR-t. Sokan kérdezik, hogy szükség van-e németországi lakcímre. A válasz nem, nincs rá szükség.

Nagyon sokan már ekkor elkezdenek dolgozni. Ez nagy hiba, amivel vissza is él nagyon sok megbízó. Ugyanis számlát még nem tud kiállítani és még nagyon sok papírja hiányzik. A német VOB szabályzata előírja a megbízónak, hogy amennyiben egy vállalkozó nem rendelkezik adószámmal, céges felelősségbiztosítással, beteg-és balesetbiztosítással, kézműves kamarai tagsággal és így tovább, nem köteles kifizetni a megbízottat, azaz Önöket. Ekkor nagyon sokan haza rohannak, hogy lehúzták, becsapták, átverték, holott az Önök hibája egyedül, hogy nem lettek kifizetve, mert vállalkozásuk nem felel meg a német törvény előírásainak. A tudatlanság nagyon sok pénzbe kerül.

Amikor megkapták a GbR papírt, akkor a következő kötelezettségük van:

1. Adószám megkérése az adóhivataltól (nagyon fontos, hogy jól töltsék ki a kérelmet, különben előre kell adózniuk)

2. Freistellungsbescheinigung nach § 48b megkérése, nevezhetjük NAV nullás igazolásnak is. A németek “bausteur”-nek nevezik (ezzel igazolja, hogy Önnek, mint személy nincs tartozása az adóhivatal felé Németországban, ha ezt nem kapja meg akkor a megbízó köteles minden számlából, amit a GbR kiállít 15%-ot levonni és befizetni az adóhivatal felé, valamint Önt felszólítja a hivatal, hogy készítse el az adott időszakra a személyi jövedelemadó bevallását. Ez akkor szokott előfordulni, amikor valakinek már volt Németországban vállalkozása, vagy munkaviszonyban volt egy német cégnél és nem adta be a személyi jövedelemadó bevallását, vagy egyáltalán nem adott le -mint vállalkozó semmit az adóhivatal felé)

3. Céges felelősségbiztosítás (ez Németországban minden egyes vállalkozásnak kötelező)

4. Beteg és balesetbiztosítás (ha rendelkeznek magyarországi beteg biztosítással, és betudják bizonyítani, hogy fizetik is akkor ez is megfelel)

5. Kézműves kamarai tagság igazolása

Amikor ezek a papírok megvannak akkor ajánlott csak elkezdeni dolgozni, lehet hamarabb is csak kicsi az esélye, hogy ki is lesznek fizetve. Egy komoly cég ezeket a papírokat még megbízás előtt beszokta kérni.

Ezek után keresniük kell egy könyvelőt, aki havonta elkészíti a jelentéseket az adóhivatal felé.

Figyelem! Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjen el egy munkát, ha írásban megállapodtak. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy minek alapján kell a számlát kiállítani. Ezt “Leistungsverzeichnis (röviden LV) Liste”-nek nevezik, ez a lista mutatja meg, hogy melyik munkáért mennyit kapnak, és vegyenek egy építési naplót.

Szociális járulékot nem kell fizetniük, de Önkéntes alapon lehetőségük van rá.

Amikor létrehoztak egy GbR-t, onnantól kezdve kötelességük minden hónapban könyvelést végeztetniük.

Nagyon sokszor egy pár hét vagy hónap után egy-két tag, vagy néha mindenki hazamegy és itt hagy(nak) csapot-papot. Ettől viszont a kötelezettségük az adóhivatal felé nem szűnt meg. Ha nem jelentik ki a GbR-t időben, akkor nagyon komoly büntetésre számíthatnak a jövőben a németországi adóhivatal részéről.

És akkor itt tisztázzunk még egy nagyon fontos tényt. Amikor pl. egy személy elhagyja a GbR-t anélkül, hogy hivatalosan kijelentkezne belőle és a társasági szerződést is módosítanák a következő jogviszony áll fent. Ön még mindig GbR tag, ezért még mindig teljes vagyonával felel a GbR-ben, Önnek még mindig jár minden hónapban pénz a GbR-ből, és év végén a GbR vagyonából (itt a társasági szerződés a mérvadó, hogy hány százalékban) és Önnek is be kell ezt az összeget vallania a személyi jövedelemadójában (az már az Ön problémája lesz, ha nem kapta meg az összeget, be kell bizonyítania).