mi-a-kulombseg

Jól látható, hogy ebben az esetben egy tőkés társaság társul egy személyi társasággal, azaz kettő cégről beszélünk. A tőkés társaság az, aki tárgyal és szerződik. A személyi társaság az, aki tevékenykedik, tehát kivitelezi a munkálatokat, számlákat állít ki, bevételt és kiadást termel és adózik. (Természetesen a tőkés társaság is adózik, de más formában, mintha önmagában lenne).

Mi az előnye ennek a jogi formának?

A legnagyobb előnye, hogy a személyi társaságról (azaz a KG-ról) a tőkés társaság (azaz az Ltd, GmbH vagy UG) leveszi a teljes vagyoni felelősséget, ezáltal a felelősség a társaság vagyonára korlátozódik.

Előnye, hogy a KG, mint személyi társaság, 24.500 euróig iparűzési adómentes.

Előnye, hogy Ön, mint KG tulajdonos, szabadon vehet ki pénzt a KG számlájáról.

Előnye, hogy ha Ön, mint KG tulajdonos, szeretne a cégében dolgozni, nincs szociális járulék kötelezettsége havonta a német állam felé (hiszen a kivett összegeket év végén úgyis leadózza a személyi jövedelem bevallásakor).

Előnye, hogy az összes családtagját, rokonát berakhatja KG tagnak, és a nyereséget év végén a családtagok között oszthatja szét.

A KG tagoknak a száma nincs bekorlátozva, de minimum 7 évesnek lennie kell és a társasági szerződésben pontosítani kell minden jogkörét a jegyzőnél.

 

Mi a hátránya ennek a jogi formának?

Ennek a jogi formának egyetlen egy hátránya van. Mivel a társaság csak a betett vagyonával felel, ezért nehezebben kap hitelt bankoktól. Habár az első három évben függetlenül a társasági formától, nemigen kapnak hitelt. A harmadik évtől, meg úgyis a cég forgalma és nyeresége lesz a mérvadó a bankok részére, nem pedig a társasági forma.

Kiknek ajánljuk ezt a cégformát? Mindenkinek, aki szeretné a személyi vagyonát védeni. Mindenkinek, aki a cég nyereségét szívesebben a család tagjai között osztaná szét, mint az adóhivatalnál. Minden közép-és nagyvállalkozónak.