IAAm broke

Nem fizettek ki, mit tegyek?

….vagyis mit tehetek, milyen legális eszközökkel tudom a kintlévőségemet Németországban behajtani, megszerezni?

Gondolom minden kedves olvasó, egyetért velünk, ha azt állítjuk, hogy a fizetési morál az utolsó 15-20 évben látványosan nagyot zuhant, és a csalóknak több lehetőséget ad a törvény a csalásra, míg a becsapottaknak, károsultaknak kevesebb eszközt és egy hosszas, bonyodalmas eljárást tud csak biztosítani.

A németországi ügyvédi órabéreket kevesen tudják megfizetni, a német nyelv hiányosságáról nem is beszélve.

A jó régi szokás szerint -miután nem érkezik be a kiállított számla összege- három felszólítást (Mahnung) küldött a megbízott, és ha akkor sem fizetett a megbízó akkor jött a drága ügyvédi felszólítás.

A törvény ma megengedi, hogy ezt a felesleges és időt húzó eljárást egyszerűen kihagyjuk, sőt nem csak a felszólítást hanem az ügyvédet is. Így nem csak rengeteg időt, de pénzt is meg tudunk spórolni és közvetlenül a bíróságra adja tovább az ügyét.

A másik lehetőség, hogy behajtó cégnek adja át az ügyet.

Sajnos építőipart nem vállalnak behajtó (Inkasso) cégek, ők közvetlenül a bírósághoz tudnak fordulni.

Az, hogy melyik bírósághoz tartozik az ügy, általában a szerződésben megtalálható. Amennyiben Ön Magyar cégével dolgozott Németországban, úgy az ügy Berlinhez tartozik.

Természetesen Ön csak akkor tud követelni a megbízótól, ha:

1, állít ki számlát (amit azután követel)

2, rendelkezik szerződéssel (egy e-mailben való megállapodás is érvényes)

3, rendeltetésszerűen leszállította az árut, vagy elvégezte a munkát

4, amennyiben hibás volt az áru kicserélte,

5, az elvégzett munka után amennyiben hiba volt kapott hibalistát írásban és Ön azt kijavította

6, építőiparosoknál – Ön rendelkezik felmérési naplóval, ami a megbízó részéről ellen van jegyezve, azaz elismeri a munkáját ami alapján majd a számlát állítja ki.

7, rendelkezik adószámmal

Önt nem fizették ki Németországban? Mi szívesen segítünk. Első körben átnézzük a papírjait, ez Önnek ingyenes, és amennyiben a dokumentumok alapján Ön tud követelni, megbeszéljük a részleteket. Célunk, hogy az ügyvédi költséget és több hónap várakozási időt megspórolva egy bírósági felszólítással elérjük megbízótól, hogy kiegyenlítse Ön felé tartozását.