soka-bau

SOKA-BAU (Service + Vorsorge für die Bauwirtschaft) (Építőipar szabadság- és bérfizetési pénztár)

Németországi építkezéseken foglalkoztatott építőipari munkavállalók szabadságilletménye.

Annak érdekében, hogy a németországi építkezéseken a szabadságot illetően egységes megállapodások létezzenek, a német törvényhozó szerv a “Munkavállalók kiküldetéséről szóló” (AEntG) szerint a külföldről kiküldött munkavállalók számára is kötelező jellegűvé nyilvánította a szabadságolási eljáráson való részvételt.

Bérezés

A közép-és kelet európai országokban a Német Szövetségi Köztársaság és az illető államok közti közös egyezmény határozza meg a bért. Semmilyen esetben nem vehető figyelembe alacsonyabb bér, mint a német építőiparban előírt minimálbér.

A minimálbér a bruttó órabérnek felel meg, és annak arányában változik, hogy az építkezés, amelyen a munkavállaló foglalkoztatása történt, Németország melyik tartományához tartozik.

Nagysága átlagosan 9,25 euró-13,70 euró között mozog.

A szabadság időtartama

Minden 12 munkában eltöltött nap után egy szabadságnap jár.

Szabadságilletmény

A munkavállaló szabadságilletménye (szabadsági díjazás és kiegészítő szabadságpénz) a Németországban megkeresett bruttó bér 14,25%-a. (Németországi székhellyel rendelkező cégeknek 20%)

Amennyiben egy kiküldött munkavállaló már a kiküldetés előtt a megilletett szabadságnál többet igénybe vett, ebben az esetben szabadságelőlegezésben részesült. Ezért megrövidül a Németországban szerzett szabadságigény.

A megelőlegezett szabadságilletmény is levonandó a Németországban szerzett szabadságigényből.

A szabadság pénztárba befizetett illetmények vissza igényelhetők.

Az, hogy ki köteles Soka-Bau illetményt fizetni, mindig a Soka-Bau dönti el, a tevékenységi kör alapján. Általában 4-6 hét a döntési idő hossza.