4471009_s_0

Amennyiben Ön Németországban dolgozik az építőiparban és számlát szeretne kiállítani, a következő feltételeknek kell megfelelni a VOB szabályzata alapján:

1. Természetesen rendelkeznie kell a vállalkozásának adószámmal

Sajnos nagyon sok egyéni és GbR vállalkozó(k), adószám nélkül kezdik el a munkát, és amikor számlát szeretnének kiállítani, akkor döbbennek rá, hogy a megbízó nem fogadja be a számlát. Jogosan. Vannak olyan megbízók, akik hajlandóak előleget adni, de ez csak egy nagyon kicsi töredéke annak az összegnek ami Önnek, Önöknek valóban járna. Ebből a “csurran-cseppen” előlegecskékből, pedig nem tudja megfinanszírozni a szállás, autó, tankolás, és egyéb költségeket, így kialakul egy “minden nap könyörgök egy kis előlegért” helyzet.

2. NAV “nullás” igazolással (Freistellungsbescheinigung nach § 48b EStG)

Az NAV “nullás” igazolás nach § 48 b Einkommensteuergesetz azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozónak, a GbR tagoknak vagy a tőkés társaságnak nincs tartozása az NAV felé. Maga a tartozás nem csak pénzbeli lehet, pl. olyan is előfordul, hogy Ön dolgozott valamikor Németországban, mint alkalmazott vagy, mint vállalkozó és nem adott be személyi jövedelemadó bevallást. Ebben az esetben nem jogosult megkapni ezt az igazolást és minden kiállított számlából köteles a megbízó cég levonni 15%-ot és az illetékes adóhatósághoz befizetnie. Majd év végén az Ön adószakértője visszaigényli a befizetett összeget.

Magyar cégeknek is meg kell kérniük ezt az igazolást, akik kiküldetésben dolgoznak Németországban. E nyomtatvány a honosság megállapítására szolgál, hiszen Magyarország és Németország között hatályos egy ún. kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény. Ezt a nyomtatványt be kell adni a központi nürnbergi adóhatóságnak és meg kell kérnie a felmentést ezen adó alól.

3. A megbízó építésvezetője által aláírt felmérési naplóval

A felmérési napló a lelke az egész számlázási folyamatnak. Ezzel bizonyítja, hogy mi alapján állítja ki a számlát, ezt mindig csatolnia kell a számla mögé. Figyelem!! Maga a napló csak akkor érvényes, ha a megbízó építésvezető részéről alá van írva. Amennyiben Ön nem rendelkezik ezzel, úgy a német VOB szabályzata szerint nincs jogában számlát kiállítani, és a megbízójának jogában áll a fizetést megtagadnia.

4. Céges felelősségbiztosítás

Németországban kötelező.

Alkalmazottal rendelkező cégeknek a következő dokumentumokra is szükségük van:

1. Nullás szociális járulékigazolás (Unbedenklichkeitsbescheinigung AOK)

2. Nullás járulék igazolás a Építőipari Kötelező Balesetbiztosítási-és megelőzési Intézettől (Unbedenklichkeitsbescheinigung BG Bau)

3. Nullás igazolás a szabadságilletmény pénztártól, vagy ha az Ön cége nem Soka-Bau-körös, akkor egy negatív igazolás (Unbedenklichkeitsbescheinigung Soka-Bau)

Magyar cégeknek akik kiküldetésben dolgoztatnak:
1. Nullás szociális járulékigazolás (A1 a magyarországi TB-től)

2. Nullás igazolás a szabadságilletménye pénztárától, vagy ha az Ön cége nem Soka-Bau-körös, akkor egy negatív igazolás (Unbedenklichkeitsbescheinigung Soka-Bau)