1329492323-md-d00019eac56ccac2d5779-d0001df6ff841bff8c8b7

A mai bejegyzésünkben a magyar vállalkozók németországi munkavállalását járjuk körbe, hogy miért fontos, hogy Ön minden információt megszerezzen, mielőtt cégével elvállal egy munkát Németországban. Pl. ha nem tesz eleget jelentési kötelezettségének, akkor akár 500.000 euróig is büntethetik.

Ne feledje jelszavunkat: pénzét tanulópénz helyett vállalkozása fejlesztésére fordítsa! Higgye el nekünk, egy tanácsadó díja még mindig kevesebb, mint a Vám-és Pénzügyőrség büntetése.

Lássuk pontról pontra, mi az Ön kötelezettsége, ha magyar vállalkozói engedéllyel vagy magyar cégével Németország területén dolgozik:

1. A cégkivonat hitelesített fordítása német nyelvre

2. A Vám-és Pénzügyőrség felé lejelenteni a céget és a munkavállalókat a megfelelő formanyomtatványon (komoly következményei lehetnek, ha rossz nyomtatványt tölt ki)

3. Soka-Bau szabadságpénztár felé lejelenteni a céget és a munkavállalókat (itt javaslom azonnal a mentesítést kérni) – csak építőiparra vonatkozik.

4. A kézműves (németországi) kamarától az engedély megkérése

5. A1-es nyomtatványok beszerzése

6. NAV “nullás”, azaz nemleges adóigazolás beszerzése

7. Nyomtatvány a honosság megállapítására (egy ún. kettős adóztatás elkerülésére szolgál, főleg az építőiparban fontos, hogy a 15%-os építőipari adót ne vonják le a számlákból. Ha mégis levonásra került, akkor év végén ezt vissza tudja igényelni a német Adóhivataltól).

Természetesen ahhoz, hogy ezt mind el tudja indítani, szüksége lesz a partnerrel kötött szerződésére. Javaslom, hogy nézesse át egy hozzáértő jogásszal, aki mindkét ország jogszabályaiban jártas. Amennyiben nem ismer ilyen jogászt, kérje segítségünket és árajánlatunkat.

A leggyakrabban feltett kérdés: milyen fizetési kötelezettségek terhelnek Németországban?

A válasz: cégének a német hatóságok felé nincs fizetési kötelezettsége, de ez az állítás csak félig igaz.

Miért?

1.Ha Ön építőiparban vállalkozik, akkor lehetséges, hogy a tevékenységi köre alapján Ön Soka-bau, azaz szabadságpénztár köteles. Ekkor egy német építőiparban jártas bérszámfejtőre lesz szüksége, aki csak és kimondottan a Soka-bau bérszámfejtést végzi cége számára.

2.Járulék kötelezettsége a magyar állam felé van, amennyiben a munkavállalója kiküldetési ideje nem lépi túl a 183. munkanapot és igazoltan min. kétszer megszakította itt tartózkodását.

3.A cég adónemeinek megfizetése 12 hónapig teljes mértékben Magyarország felé történik.

Amennyiben cége ezeket a határokat átlépi, vagy hosszabb távon tervez, akkor fióktelepet kell létesítenie. Az, hogy ez önálló vagy önállótlan fióktelepnek minősül-e, sok tényező befolyásolja.