melyik jogi forma

Megvan a megfelelő üzleti ötlete, de nem tudja, melyik lenne a megfelelő jogi forma vállalkozása számára?

 

A megfelelő társasági forma kiválasztása bizonyára a legfontosabb döntések egyike, melyet egy vállalat alapítása során meg kell hozni. Fontos, hogy döntés előtt kérjen professzionális segítséget, mivel a társasági forma helytelen megválasztása a magánvagyonára, és így a magánéletére is kihatással lehet.

 

 

Mire kell figyelnie a társasági forma megválasztása során?

 • vállalati önállóság

Egy vállalat jogi formája a vállalkozó döntési szabadságában is nagy szerepet játszik. Így egy egyéni vállalkozásban valamennyi döntést magunk hozhatunk meg, tehát nagy vállalati szabadság áll fenn, minden felelősséget is magunknak kell viselni. Ezzel szemben egy nagy tőkés társaságban a tagoknak beleszólási joguk van, ám a felelősség nem korlátozódik az egyes személyekre. A szaktudás, vagy a tőke jó okok lehetnek arra, hogy ne egyedül alapítsunk vállalatot. Az egyénileg „megfelelő” jogi forma kiválasztása során kellőképpen mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat.

 • rizikó/felelősség (A tőkés társaságok, és a személyi társaságok mindenekelőtt a felelősség szempontjából különböznek)
Rechtsform Haftung
Egyéni vállalkozás Személyes felelősség a saját magánvagyonnal
Polgári jogi társaság (GbR) A tagok alapvetően teljes vagyonukkal felelnek a vállalat adósságaiért, beleértve a saját magánvagyonukat a partnerre nézve is.
Betéti társaság (KG) Egy Bt. beltagja személyesen felel a magánvagyonával.
Korlátolt felelősségű vállalkozói társaság UG (Mini GmbH) A felelősség a társaság vagyonára korlátozódik.
Kft(GmbH) A felelősség a társaság vagyonára korlátozódik
Kft(Ltd) A felelősség a társaság vagyonára korlátozódik
Kft&co.Bt.(GmbH& Co.KG) Egy tipikus betéti társaságtól eltérően, a személyesen felelő tag (beltag) nem természetes személy, hanem egy korlátolt felelősségű társaság (Kft.). Ennek a társasági jogi szerkezetnek az egyik célja a társaság mögött álló személyeknek a felelősségvállalásból eredő kockázatból való kizárása, vagy annak korlátozása.
Kft&Co.Bt. (Ltd & Co.KG.) Egy tipikus betéti társaságtól eltérően, a személyesen felelő tag (beltag) nem természetes személy, hanem többnyire egy brit Private Company Limited by Shares (Ltd.)
Részvénytársaság (AG) Az Rt. csak a saját társasági vagyonnal felel
 • az alaptőke összege és alapítási költségek
Jogi forma Törzstőke
Egyéni vállalkozás nincs törvényesen előírt minimális tőke
Polgári jogi társaság (GbR) nincs törvényesen előírt minimális tőke
Betéti társaság (KG) nincs törvényesen előírt minimális tőke
Korlátolt felelősségű vállalkozói társaság UG(Mini GmbH) minimum egy euro; ezen törzsbetét mellett fennáll az a törvényes kötelezettség az éves nyereség legalább 25%-ának saját tőkét képző tartalékként való visszatartására, amíg ez egy hagyományos Kft. minimális betétjét (25.000 euro) nem éri el.
Kft(GmbH) A törzsbetét minimum 25.000 Euro és ennek negyedét, de legalább 12.500 euro-t be kell fizetni.
Kft(Ltd) minimum egy GBP
Kft&Co.Bt.(GmbH& Co.KG) A törzsbetét minimum 25.000 Euro és ennek negyedét, de legalább 12.500 euro-t be kell fizetni. mindestens aber zu 12. 500 Euro einbezahlt werden.
Kft&Co.Bt.(Ltd & Co.KG.) minimum egy GBP
Részvénytársaság (AG) Minimum betét 50.000 Euro
 • adóvonatkozások

Egy vállalat adózásáról nem lehet általános érvényű kijelentéseket tenni. Hogy milyen adókat kell figyelembe venni a vállalatának, az többek között a választott jogi formától függ. Ezért az adózási szempontokat egy tapasztalt adótanácsadóval beszélje meg, aki adómegtakarítási lehetőségeket is javasol Önnek.

 • előírt könyvelés

A teljes könyvelés (számvitel) éves pénzügyi kimutatásokkal minden vállalat számára előírás. De itt is vannak különbségek a kis-és nagyvállalatok között. Ezeket beszélje meg egy adótanácsadóval.

 • biztosítási költségek

(pl. üzemeltetői felelősség- és betegbiztosítás) Milyen biztosításokra van tényleg szüksége önálló vállalkozóként, és milyen biztosításnak van egyáltalán értelme?
-Egészségügyi biztosítás
-Balesetbiztosítás
-Nyugdíjbiztosítás
-Munkanélküliségi biztosítás
-Üzemi biztosítások, mint pl. felelősségbiztosítás
Minden kezdő vállalatnak, és üzemnek személyre szabott, különböző biztosításokra van szüksége. Ezért kérjen tanácsot egy biztosítási szakembertől.

 • cégjegyzék bejegyzés

Azokat a vállalatokat, melyek kereskedelmi ügyvitelt követelnek meg, be kell jegyezni a Cégjegyzékbe. A bejegyzés az illetékes Kerületi Bíróságnál beadott kérelemre történik, és közjegyzői hitelesítés szükséges. A bejegyzés elmulasztása pénzbírsággal járhat.

 • vizsgálati kötelezettség, könyvvizsgálat

A könyvvizsgáló általi ellenőrzési kötelezettség főleg a nagyobb és közepes tőkés társaságok (pl. Rt. vagy Kft.) éves pénzügyi kimutatásait érinti. Noha az ellenőrzés részben magas költségekkel jár, mégis elengedhetetlen, mivel törvényes előírásokon nyugszik.

 • közzétételi kötelezettség

Ez a kötelezettség minden természetes személy, mint személyesen felelő tag nélküli tőkés társaságra és kereskedelmi társaságra érvényes, mint pl. Kft & Co. Bt. (GmbH & Co. KG).

 

Ki profitálhat szolgáltatásainkból?

 • Kezdő vállalkozók
 • Cégek, melyek belföldön terjeszkednek, és egy másik jogi formára van szükségük
 • Cégek, melyek külföldön terjeszkednek, és lerakatra, fióktelepre van szükségük
 • Újrakezdéskor, csődeljárás után, a „Neustart Limited & Co. KG“-csomaggal teljesen újra startolhat – ezúttal rizikó nélkül (magánvagyon biztosítása)
 • Offshore-céget vállalkozóknak, akik személyes okok miatt a külvilág felé nem akarnak a céges dokumentumokban mint tulajdonos vagy, mint ügyvezető feltűnni (anonim cégalapítás)
 • Cégek, akiknek hitelesített fordításra van szükségük

 

Még több szolgáltatásra van szüksége?

A cégalapítás után továbbra is az Ön szolgálatában állunk. Olvassa el a „Szolgáltatásunk“ menüpont alatt, hogy milyen lehetőségeket tartogatunk Önnek. Vannak még kérdései? Akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cégalapítási ajánlatunk:

Németország:

 • Személyi és Betéti társaságok (GbR, KG)
 • Tőketársaságok (UG -„Mini GmbH“, GmbH, Ltd, AG)
 • Vegyes vállalatok (GmbH & co.KG, Ltd. & Co.KG)


Schweiz:

 • Tőketársaságok (GmbH, AG)


Offshore Cégek:

 • USA, Panama

Szerbia:

 • Betéti társaságok (KG)
 • Tőketársaságok (OHG, GmbH, AG)


Anglia:

 • Tőketársaságok (Limited)


Montenegró:

 • Tőketársaságok (AG,GmbH)

 

Amennyiben a kérdésére itt nem talál választ, egyszerűen küldjön nekünk e-mailt. Németül, angolul, magyarul, szerbül, és horvátul beszélünk.

Mi nem nyújtunk adó- vagy jogi tanácsadást. Ezeket a szolgáltatásokat a velünk kapcsolatban álló adótanácsadóink, és ügyvédeink végzik. Valamennyi, külföldi és németországi cégbejegyzést a mindenkor illetékes jogászok (közjegyzők, ügyvédek) végzik.