dfecgbdc

Horvátországi cégalapítás, befektetési lehetőség külföldi befektetők részére

ÁLTALÁNOS ADATOK

Terület: 56.594 km2Népesség: 4,4 millióTerületi szervezet: 20 megye és Zágráb városaFőváros: ZágrábPénznem: Kuna (HRK) – 1 EUR = 7,5 HRKÉghajlat: kontinentális és mediterrán

ADÓZÁS

ÁFA: 25%Társasági adó: 20%Osztalékadó: 12%nincs adó az üzleti rész átruházására  és nincs örökösödési adó első rendű törvényes öröklés eseténingatlanvagyon átruházási adó: 5%Kamatadó német állampolgárok részére 0%, osztalék és nyereségrészesedés adó 5-15%, attól függően, hogy az üzletrész több, vagy kevesebb, mint 10% -ával rendelkeznekKamatadó szlovén állampolgárok részére 5%, osztalék és nyereségrészesedés adó 5%, függetlenül a tőkevállalás százalékos részesedésétőlKamatadó osztrák állampolgárok részére  5%, osztalék és nyereségrészesedés adó  10-10%, attól függően, hogy az üzletrész több, vagy kevesebb, mint 25% -val rendelkeznek

HELYSZÍN és közlekedési infrastruktúra

Horvátország, Rijeka kikötőjével, mint import-export központjával, egy közép-európai ország, mely az alakjával és a fejlett közlekedési infrastruktúrájával optimális geopolitikai kapcsolat Európa nyugati, keleti, északi és déli része között, valamint belépést nyújt egy több, mint 650 milliós fogyasztóval rendelkező piacra. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően  Horvátországon keresztül fut még öt páneurópai folyosó is (Vb: Budapest-Zágráb-Varazdin-Rijeka, Vc: Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce, VII Duna, X: Salzburg-Villach-Ljubljana-Zágráb-Skopje-Thessaloniki, Xa: Graz-Maribor-Zágráb), amely összeköti Európát a mediterrán-, a dunai és pannon országokkal.Horvátország fejlett közúti, tengeri, vasúti és légi összeköttetéssel rendelkezik Európával és a világgal. Az újonnan épült autópályahálózat kiváló országon belüli kapcsolatot tesz lehetővé, csakúgy, mint a külföldi régió minden nagyobb városával.

Horvátország Dél-Európa szívében lévő elhelyezkedése és az 1777 km –es partvonala miatt egy rendkívül fontos terület az európai tranzitforgalom számára. A nagykereskedelmi import és export a horvát tengerpart mentén hét nemzetközi kikötőn keresztül lehetséges, amelyek közül a rijekai kikötő a legnagyobb és a legfontosabb. Az összes hajóforgalom 70%-a tulajdonítható a rijekai kikötőnek, és tavaly 6.000.000 tonna rakományt kezeltek itt. Ennek egyik oka az a tény, hogy Rijeka Horvátországban közúti csomópont és Rijeka vonattal is a fontos nemzetközi vasútvonalakkal, mely egész Horvátországon keresztül megy, többek között Ljubljanaval, Budapesttel, Péccsel, Belgráddal is összeköttetésben van.

Ezen kívül, a légi közlekedés az utazók számára egy fontos közlekedési mód. Horvátországban hét nemzetközi repülőtér van (Rijeka, Pula, Zágráb, Eszék, Zadar, Split és Dubrovnik), melyekkel Horvátország az összes fontos nagy európai célponthoz maximum 2 órás repüléssel kapcsolódik. A nemzetközi repülőtereken kívül van még két nemzeti repülőtér Mali Lošinj és Brač, valamint Velence szoros közelsége további repülési lehetőségeket kínál.

Horvátország Europa egyik legfejlettebb gázvezeték hálózatával, az egész ország területén magas fokú digitalizálással és átfogó internetlefedettséggel rendelkezik.

Integráció és gazdasági stabilitás

Horvátország, mint a régió politikai vezetője, teljes jogú tagja a NATO-nak, és mostmár az EU 28. tagállama. A horvát jogszabályokat az EU alapvető alaptételeivel összehangolták, így lehetővé téve a magas szintű üzleti tevékenységeket, és így megnyílt az uniós források használatának lehetősége is. Horvátország is aláírta a szabadkereskedelmi megállapodást az EU, CEFTA, EFTA országaival és Törökországgal, mely lehetővé teszi a termékek és szolgáltatások 39 ország piacán történő értékesítését, mégpedig kiváltságos vámtételeket.

Horvátországban, a külföldi és hazai befektetők azonos jogokkal rendelkeznek, és a több, mint 50 kettős adózás elkerüléséről kötött szerződések miatt a beruházás megszüntetése után a tőke lakóhely szerinti országban történő átvitele egyszerűen lehetséges.

Szintén érdemes megemlíteni, az euró – kuna nagyon alacsony ingadozású állandó árfolyamát is.

 

Cégalapítás Horvátországban

Az EU-állampolgárok (jogi és természetes személyek) bármely korlátozás nélkül alapíthatnak kereskedelmi vállalatokat, fióktelepeket és képviseletet Horvátországban.

Korlátolt Felelősségű Társaság (d.o.o.)

A társasági formák egyik gyakori típusa a korlátolt felelősségű társaság, melyet Horvátországban d.o.o.  -nak hívnak. A társaság létrehozása több okból is történhet.A társaság alapításának fontos szempontja a korlátolt kártérítési felelősség is. Ezért is érdemesebb egy új Kft / d.o.o. alapítása, nem pedig külföldi székhelyű fióktelep létrehozása, mert akkor csak ez a horvát Kft. felel a vagyona erejéig, míg fióktelep esetén a külföldi anyavállalat felel ennek a horvát cégnek az összes jogi és kötelezettségéért. Ugyanakkor egy társaság alapítási költsége és egy fioóktelep alapítási költsége megközelítőleg azonos.

Egy korlátolt felelősségű társaság alapítása és bejegyzése az illetékes cégbíróságnál történik. Az alaptőke legalacsonyabb összege 20.000 kuna (kb. 2,600.00 EUR), lehet készpénzben kifizetni, vagy vagyontárgyak és jogok letétbe helyezésével is ki lehet egyenlíteni. A cég használhatja az alaptökét üzleti finanszírozás céljából.Az alapításhoz szükséges idö 7-15 munkanap, attól függően, hogy az alapító tag természetes vagy jogi személy. Az alapításhoz szükséges dokumentumok:a természetes személy személyi igazolványa vagy útlevele, ill. jogi személyek esetén a cégkivonat közjegyző általi hiteles fordítása. Mindenesetre, az alapító tagnak és az ügyvezető igazgatónak egy személyi azonosító számmal (OIB) kell rendelkeznie Horvátországban.

A vállalat nevének horvát, latin, ógörög, vagy valamely EU hivatali nyelvűnek kell lennie, és még nem szerepelhet a cégbírósági nyilvántartásban. A név, ill. a cég nem tartalmazhat semmilyen más idegen szót, hacsak nincs horvát fordítás erre, vagy a vállalat neve nem az alapító / az anyavállalat neve.

A cég székhelyét az iroda címére is lehet regisztrálni, de egy másik címre is lehet, melyen egy megbízható személy a társaság postáját megkapja (pl. könyvelési iroda).

Egy Kft alapítása során ajánlott annyi üzleti tevékenységet bejelenteni amennyi csak lehetséges, annak érdekében, hogy a jövőben az tevékenységeket változtatni lehessen, mert a közjegyzői és bírósági költségek a bejegyzett vállalkozói tevékenységek számától függetlenül ugyanakkorák. Amennyiben az alapitó tag utóbb további vállalkozói tevékenységeket szeretne bejegyezni, úgy a költség ugyanakkora, mintha társasági szerződés módosításáról lenne szó.

A cégjegyzékbe történő bejegyzés után megtörténik a vállalkozás tevékenységének nemzeti besorolása, és megnyitásra kerül a céges bankszámla. Az alaptőke rákerül a bankszámlára és a társaság megkezdi az üzleti tevékenységet.

Az alapítónak és ügyvezető igazgatónak nem kell az alapításnál jelen lennie, mivel a az egész folyamat speciális megbízásokkal elvégezhető.

Az egyszerű korlátolt felelősségű társaság

A társasági jogról szóló törvény 2012-es módosításai és kiegészítései miatt Horvátországban lehetőség van egy tőkés társaság alapítására legfeljebb három vállalkozói tevékenységgel, három társasági taggal és egy igazgatóval, melyet egyszerű korlátolt felelősségű társaságnak neveznek, vagy röviden J.D.O.O.

Az alaptőkének legalább 10,00 Kunanak, és az üzleti rész névértékének legalább 1,00 kunanak kell lennie. Az alaptöke és az üzletrésznek egész összegnek (kuna) kell lennie. Ha a J.D.O.O. év végén nyereséget ér el, akkor a nyereség ¼ -ét a törvényes tartalékba kell megfizetnie és ezáltal a tőkét növelni. Ha a társaság alaptőkéje 20.000,00 kuna összegre nőtt, úgy az egyszerű korlátolt felelősségű társaság egy közönséges korlátolt felelősségű társasággá alakul át.

Az egyszerű korlátolt felelősségű társaságban mindenkinek szavazati joga van az üzletrész 1,00 kuna névleges érték erejéig, addig amíg a társaság alaptőkéje legalább 20,000.00 kunára nem emelkedik.

Egy J.D.O.O. alapításának teljes közjegyzői és bírósági költsége kb. 100,00 € és az alapítás körülbelül 3-7 nap.

A tőkés társaság ezen új formájának célja, csakúgy mint a legmagasabb alapítási gyorsasággal és állami támogatással a kezdetektől fogva, hogy ösztönözze az egyének minimális költséggel és saját kockázatvállalással történő vállalkozóvá válását.

A külföldi befektetőknek ez a lehetőség egy kiváló alkalom arra, hogy minimális költséggel és kockázattal megismerje az új piac.


DOO 1.350,00 € +19% ÁFA

DOO 1.350,00 € +19% ÁFA

Korlátolt felelősségű társaság D.O.O. (Kft.) – 1350,00 € D.O.O. (KFT) cégalapítás montenegrói bankszámlanyitással 1850,00 € Legjobban az angol Ltd. -hez lehet hasonlítani és ezen forma a legkedveltebb. Egy vagy több személy is megalapíthatja a Kft.-t – hazai vagy külföldi, magán- illetve jogi személy vagy személyek. Az alapítási okiratban megjegyzendő az alapítási összeg (indulótőke) szintje amelyet […]


Részletek


AD 1.980,00 € +19% ÁFA

AD 1.980,00 € +19% ÁFA

Részvénytársaság AD (Rt.) alapítása: 1980,00 € AD (Rt.) cégalapítás montenegrói bankszámlanyitással: 2480,00 € Az rt. alapító tőkéje legkevesebb 25.000 Euró, és ezt az összeget a részvényesek egy kereskedelmi bankban helyezik letétbe az cég alapításáig. Az rt. alapítása után az elhelyezett összeget a cég működéséhez használják. A törvényi rendeletek amelyek az ilyen nemű vállalkozás megalapítására és […]


Részletek

jQuery(document).ready(function ($) {
„use strict”;
// masonry layout init
$(‘.blog-list’).imagesLoaded({ background: true }).progress( function() {
$(‘.blog-list’).masonry({
itemSelector: ‘.blog-item’,
});
});
});